Επιλογή Πλακιδίων Μπάνιου και Εναλλακτικές για Πατώματα

ti plakakia na epilexo gia to mpanio moy

Στις μέρες μας, οι πληροφορίες μας κατακλύζουν. Τόσο τα “mainstream” μέσα ενημέρωσης όσο και οι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, μας γεμίζουν με εικόνες. Εικόνες από άλλα μέρη του κόσμου, πολιτισμούς αλλά και εποχές, είτε πραγματικές είτε δημιουργήματα της φαντασίας.

Εκ των πραγμάτων, αυτό εκπαιδεύει το ανθρώπινο μάτι στον τομέα της αισθητικής. Οι εταιρίες, είτε οδηγούμενες από τις απαιτήσεις των πελατών, είτε μέσω του μάρκετινγκ και των σχεδιαστών, δημιουργούν συνεχώς νέες επιλογές για να ντύσετε το νέο ή ανακαινισμένο σας μπάνιο. Έτσι η τελική απόφαση είναι στο χέρι αυτού που θα το σχεδιάσει. Απόφαση που για να παρθεί θα πρέπει να λάβει στα υπόψιν τους διαφόρους παράγοντες, τόσο αισθητικούς όσο και ουσιαστικούς και πρακτικούς.

  • Πλακάκι «γυαλιστερό» ή «ματ»;

Επιλογή, πιο πολύπλοκη από όσο αρχικά κάποιος μπορεί να σκεφτεί. Τα πλακάκια με γυαλιστερή υφή, είναι πολλές φορές πιο «ενδιαφέροντα». Πιο εντυπωσιακά. Η γυαλάδα, ενισχύει τον φωτισμό, έτσι μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση, ότι το μπάνιο είναι μεγαλύτερο. Δίνει μια αίσθηση «γκλαμουριάς». Αντίθετα, τα «ματ» για κάποιους μπορεί να είναι μουντά. Για άλλους, δίνουν μια αίσθηση «σπιτική», μια άνεση, ή μπορεί απλά να μην τους αρέσει η αισθητική της γυαλάδας. Από την άλλη, υπάρχουν και πιο πρακτικές διαφορές. Στα γυαλιστερά, λόγω της υφής τους, το νερό «γλιστρά» πάνω τους. Αυτό, τα κάνει πιο εύκολα στο να καθαριστούν μεν, αλλά, σε αντίθεση με τα ματ, δεν συγχωρούν την αμέλεια στην καθαριότητα, ειδικά τα άλατα. Όσον αφορά το πάτωμα, η διαφορά ανάμεσα στις δύο επιφάνειες, είναι ίσως πιο ουσιώδης. Ένα πλακάκι με γυαλιστερή υφή, είναι εκ των πραγμάτων πιο ολισθηρό από ότι ένα αντίστοιχο ματ. Έτσι, δεν είναι σπάνιος ο συνδυασμός πλακιδίων ματ, για το πάτωμα, με γυαλιστερά για τους τοίχους.

  • Μέγεθος πλακιδίων

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να μας απασχολήσει κατά την επιλογή, είναι το μέγεθος. Τα πλακάκια ποικίλουν σε μέγεθος, από πολύ μικρά, μέχρι τόσο μεγάλα που αρκεί ένα για να καλύψει τον τοίχο από ένα μικρό WC. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η γνώση των διαστάσεων. Πρέπει να ξέρουμε γιατί και πώς θα τα επιλέξουμε. Για παράδειγμα, ένα πλακάκι μεγάλων διαστάσεων, δίνει την εντύπωση ενιαίας επιφάνειας και η μικρότερη επιφάνεια αρμών βοηθάει στο καθάρισμα και στην υγιεινή. Οι αρμοί, αν και υπάρχουν και αντιβακτηριδιακοί, είναι από τα σημεία που συγκεντρώνονται τα βακτήρια. Από την άλλη τα μικρά πλακάκια αφήνουν το περιθώρια να δημιουργηθούν μοτίβα, με τη χρήση πλακιδίων με διαφορετικούς χρωματισμούς. Οι ίδιες οι εταιρίες, προτείνουν σχεδιαστικούς συνδυασμούς στις σειρές των πλακιδίων τους με πλακάκια decor, ειδικά για να δίνουν την ευκαιρία στον πελάτη να κάνει το μπάνιο του να διαφέρει σε σχέση με ένα άλλο που χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια πλακάκια, ή απλά έχει άλλες ιδιαιτερότητες. Πέρα όμως φυσικά από αυτό, υπάρχουν και τεχνικά θέματα. Στο πάτωμα, τα μεγάλου μεγέθους πλακάκια, ειδικά για τα πιο συνηθισμένων διαστάσεων μπάνια, είναι ουσιαστικά απαγορευτικά. Στο πάτωμα, τα πλακάκια πρέπει να τοποθετηθούν με τις κατάλληλες κλήσεις, για τη σωστή απορροή των νερών και να μη μετατραπεί το μπάνιο σε ενυδρείο.

  • Αισθητική, στυλ. Αποτέλεσμα.

Ακριβώς αυτή ποικιλία στα ερεθίσματα, είναι που κάνει τους ανθρώπους να δημιουργούν τη δική τους αισθητική. Έτσι, πλέον δεν είναι και σπάνιο, να επιλέγουν συνδυασμούς πλακιδίων που δεν είναι εξαρχής προορισμένα για να τοποθετηθούν σε μπάνιο. Για παράδειγμα στο πάτωμα, ή άλλες επιφάνειες υπάρχει πλέον δυνατότητα να τοποθετηθούν πλακίδια με υφή ξύλου και να συνδυαστούν με αντίστοιχα μαρμάρου, ή διάφοροι άλλοι συνδυασμοί με χρώματα, υφές και στυλ. Άλλες επιλογές που δίνουν οι  εταιρίες στους καταναλωτές, είναι επιφάνειες παρόμοιες με τα βιομηχανικά δάπεδα, για δάπεδα ή τοίχους, σε διάφορα χρώματα, με μοτίβα, ακόμα και υγρό γυαλί που φωσφορίζει στο σκοτάδι.

  • Πλακάκια σε άλλους χώρους

Όπως είναι λογικό, η επιλογή των πλακιδίων για το ντύσιμο του σπιτιού δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο μπάνιο. Πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε χώρο του σπιτιού. Φυσικά, ο κάθε χώρος με τις δικές του απαιτήσεις στον κάθε ένα από τους τομείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *