Πως να φτιάξω το καινούριο μπάνιο μου πιο ασφαλές ενάντια στα μικρόβια

Οι εγκαταστάσεις «υγειονομικού ενδιαφέροντος» όπως θα τις λέγαμε σήμερα, είναι συνυφασμένες με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Από την αρχαία Μεσοποταμία και την Κίνα μέχρι τα Ρωμαϊκά λουτρά που ήταν τόπος συνάθροισης και ανταλλαγής απόψεων ή συνομωσιών και τα υδραγωγεία, που έφτασαν μέχρι το Βυζαντινά χρόνια. Διάφορες επιδημίες έχουν χτυπήσει κατά καιρούς την ανθρωπότητα (τύφος στην Αθήνα του Περικλή, πανούκλα τον μεσαίωνα και χολέρα που χτύπησε το Λονδίνο μαζί με άλλες πόλεις τον 19ο αιώνα) φτάνοντας σήμερα όπου εντοπίστηκαν δείγματα του covid στα λύματα.

Πάντα στον άνθρωπο υπήρχε το ένστικτο του να μένει καθαρός και να «ξεφορτώνεται» τα λύματά του, πληρώνοντας ακριβά την απερισκεψία του όταν δεν το έκανε. Άλλες φορές πιο αποτελεσματικά, άλλες πάλι όχι και τόσο.

Καθώς το μόνο που έχει μείνει ίδιο από τα Ρωμαϊκά λουτρά, είναι ότι οι καλύτερες ιδέες έρχονται στο μπάνιο, και αφήνοντας την ανάλυση των αρχαίων σε πιο κατάλληλους επίδοξους συγγραφείς, ας μιλήσουμε για τα σημερινά.

Πως θα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το μπάνιο μας, είτε είναι οικιακό είτε κοινόχρηστο.

Αρχικά να πούμε, πως θεωρείται δεδομένη η χρήση προϊόντων καθαρισμού κατάλληλων για απολύμανση, ο έλεγχος των υδραυλικών για αποφυγή διαρροών και ο καλός αερισμός για αποφυγή μούχλας.

Ας περάσουμε λοιπόν, σε αυτό που ένα άρθρο σε ηλεκτρονική σελίδα καταστήματος ειδών υγιεινής κλπ,  ουσιαστικά ενδιαφέρει. Τι να χρησιμοποιήσω για την ανακαίνιση του μπάνιου μου, ώστε να το κάνω όσο το δυνατό να ασφαλέστερο;

Αρχίζουμε από την επένδυση. Σε τοίχους και πατώματα. Καθώς τα μπάνιο ή  τουαλέτα μας είναι δυστυχώς ο πιο υγρός χώρος του σπιτιού, καλό θα ήταν να μπει κάποιο υλικό, το οποίο είναι εύκολο στον καθαρισμό. Δε μιλάμε για κάποιο υλικό, εξωτικό και πανάκριβο που το μέσο νοικοκυριό δεν είναι σε θέση να το αγοράσει, αλλά το απλό γνωστό μας κεραμικό πλακάκι. Απλά ακόμα και σε αυτή την επιλογή, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αρχικά, μια καλή και εύκολη λύση, ειδικά για τους τοίχους, είναι η επιλογή ενός πιο λείου πλακιδίου, καθώς είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός του λόγω της επιφάνειας.

Κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε όμως προσοχή στα πλακάκια, είναι οι αρμοί. Είναι από τη μία, όπως κάθε ένωση, απαραίτητοι για τη σωστή τοποθέτηση των πλακιδίων, από την άλλη όμως αποτελούν και το σημείο που υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργίας μούχλας και συνεπώς το πιο απαιτητικό σημείο για καθαρισμό.

Εδώ από τη μία έχουμε τη βοήθεια της τεχνολογίας υλικών, με την ύπαρξη πιο υδαταποθητικών υλικών, αλλά και της «μόδας», καθώς πλέον υπάρχουν μεγαλύτερου μεγέθους πλακίδια, τα οποία είναι μεν λίγο δυσκολότερα στην τοποθέτηση, αλλά λόγω μεγέθους, μειώνουν το εμβαδόν των αρμών, άρα και της επιφάνειας για την οποία θα πρέπει να ανησυχούμε.

Στο πάτωμα δε θα προτείναμε τόσο την επιλογή γυαλιστερών επιφανειών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν πιο ολισθηρά. Αντίθετα ένα ματ πλακίδιο, με τις κατάλληλες κλίσεις, είναι ικανό να αποβάλει το νερό, ενώ πλέον υπάρχει και η επιλογή υλικών για το σπίτι, που προσομοιάζουν το απλό μπετό, με τη διαφορά ότι μπορούν να επιλεγούν χρώματα και υφές, ενώ παράλληλα με την επάλειψη κατάλληλων ρητινών να είναι κατάλληλα ακόμα και για πιο απαιτητικές υγειονομικά χρήσεις.

Περνάμε στις «πορσελάνες» (λεκάνες, νιπτήρες και ντουζιέρες), τα κύρια σημεία ενός μπάνιου ή τουαλέτας, για τα οποία όπως είναι λογικό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητά τους.

Νέοι σχεδιασμοί κάνουν τη δραστηριότητα αυτή πιο εύκολη και αποτελεσματική, ενώ πλέον οι επιφάνειες από κάποια απλά αντιβακτηριδιακά υλικά στα έπιπλα αλλά και η κατασκευή νιπτήρων και ντουζιέρων από αυτά, δε θεωρούνται πλέον τόσο σπάνιες, διατηρώντας βέβαια μια σημαντική διαφορά στην τιμή.

Τέλος οι μπαταρίες. Υπάρχει ένα εύρος νέων σχεδίων και τεχνολογιών για παραπάνω προστασία για τους «υπερβολικούς» ή τα μέρη που μπορεί να δεχτούν πέραν του συνηθισμένου αριθμό επισκεπτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι, πέρα από τις γνωστές θερμομικτικές ή μη μπαταρίες, μπορούν να διαλέξουν μπαταρίες με τη μακριά λαβή για χειρισμό με τον αγκώνα, με χειρισμό με πεντάλ, με φωτοκύτταρο ή χρονοδιακόπτη.

Πέρα από τις συμβουλές για την ανακαίνιση του μπάνιου, πρέπει να σημειώσουμε ότι για να χαρούμε τα λεφτά που επενδύσαμε σε αυτό, δεν πρέπει να βασιζόμαστε απλά στα υλικά, αλλά πάνω απ’ όλα σε όλους αυτούς που είναι οι πραγματικά ειδικοί. Να ακολουθούμε τις συμβουλές τους για προσωπική και όχι μόνο υγιεινή. Τα υλικά είναι απλά εργαλεία και η σωστή χρήση τους είναι αυτή που τα κάνει αποτελεσματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *