Τι Καθρέπτη να Επιλέξω για το Μπάνιο;

Καθρέφτης για το μπάνιο. Τι και πώς επιλέγουμε;

 

καθρέφτης: αρσενικό – λεία επιφάνεια που αντανακλά το φως σχηματίζοντας ένα ψευδές είδωλο.

Στη φύση, ελάχιστα ζώα εκτός του ανθρώπου, έχουν την νοητική δυνατότητα να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, παρατηρώντας την αντανάκλασή τους. Κατά την ελληνική μυθολογία, υπάρχει ο μύθος του Νάρκισσου. Του νέου, που μαγεμένος από την ομορφιά του ειδώλου του σε μια υδάτινη επιφάνεια, μαράζωσε και πέθανε, ή κατά άλλη εκδοχή, έπεσε μέσα και πνίγηκε στην προσπάθειά του να το πιάσει, δίνοντας το όνομά του στο λουλούδι. Ενώ η αγγλική λέξη για τον καθρέφτη, mirror προέρχεται από την αντίστοιχη λατινική για το «να θαυμάζω».

Ιστορικά, για να βρούμε τους πρώτους τεχνητά κατασκευασμένους καθρέφτες, πρέπει να πάμε γύρω στα 8000 χρόνια πίσω και σε μορφή γυαλισμένων επιφανειών οψιδιανού. Γύρω στο 4000 π.Χ. στην Αίγυπτο, βρίσκουμε τους πρώτους κατασκευασμένους από χαλκό.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Η τεχνολογία υλικών, σχεδιασμού και κατασκευής του καθρέφτη, αφού για αυτόν μιλάμε, έχει επηρεάσει θετικά, τόσο την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός, άρα και την ποιότητα του ειδώλου που παράγει, όσο και την κατασκευή στην οποία στηρίζεται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην δημιουργία νέων πιο περίπλοκων σχεδίων που καλύπτουν τόσο της αισθητικές όσο και της πρακτικές ανάγκες του καταναλωτή. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι επιλογές και πως μπορούν να τοποθετηθούν:

 

  • Απλοί καθρέφτες (χωρίς αποθηκευτικό χώρο)

Οι απλοί κλασικοί καθρέφτες. Ένα «τζάμι» κολλημένο σε ένα πλαίσιο. Το έχουμε δει όλοι. Κρεμασμένους σε σαλόνια, μπάνια, ακόμα και σε κάποιο δέντρο, σε κάποια αυλή, σε κάποιο χωριό. Συνήθως, ορθογώνιοι, οβάλ ή στρόγγυλοι. Το πολύ, με μια εταζέρα (ραφάκι) στο κάτω μέρος, για να ακουμπά κάποιος τα απολύτως αναγκαία  προϊόντα καθημερινής υγιεινής.

Οι καθρέφτες αυτού του τύπου, πλέον δεν είναι τόσο απλοί όσο κάποτε. Βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, με πιο περίτεχνους σχεδιασμούς, ακόμα και με εσωτερικό φωτισμό που προσδίδει ένα άλλο ύφος, τόσο στον καθρέφτη, όσο και στο μπάνιο συνολικά.   Έτσι, πλέον, αντί για μια εύκολη, δεύτερη, πιο οικονομική επιλογή για το βοηθητικό WC, κάποιοι επιλέγουν την τοποθέτηση ενός τέτοιου καθρέφτη κατά την ανακαίνιση, αρκεί φυσικά να υπάρχει αρκετός αποθηκευτικός χώρος στο μπάνιο.

 

 

 

  • Καθρέφτες με αποθηκευτικό χώρο.

Σε αυτούς οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες, καθώς εκτός του σχεδιασμού, υπάρχει και ποικιλία επιλογών όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο.

Υπάρχουν καθρέφτες με ένα (με επιλογή αριστερής ή δεξιάς θέσης) ή 2 ντουλάπια, καθρέφτες με «κρυφοντούλαπο» (όπου ουσιαστικά ο καθρέφτης παίζει ταυτόχρονα και τον ρόλο της πόρτας του ντουλαπιού, με ράφια, ή ο,τι άλλο συνδυασμό μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

Είναι ο τύπος που συνήθως επιλέγεται για το κύριο μπάνιο, λόγω της χρηστικότητας του αποθηκευτικού χώρου, που πάντα χρειάζεται, καθώς και της εγγύτητας και της ευκολίας για τον χρήστη.

 

 

 

 

  • Καθρέφτες και οπτική του μπάνιου.

Εκ των πραγμάτων, η λειτουργία του καθρέφτη έχει να κάνει με το φως και την οπτική. Έτσι, στην επιλογή του κατάλληλου για το μπάνιο μας καθρέφτη, δε θα μπορούσαμε να μην λάβουμε και αυτό υπόψη.

Έτσι, ένας μεγάλος καθρέφτης, κατάλληλα τοποθετημένος, μπορεί να προσδώσει σε ένα μικρό μπάνιο, την ψευδαίσθηση του μεγάλου. Ταυτόχρονα, ενισχύοντας μέσω της αντανάκλασης, τη δύναμη του φωτιστικού, σε κάποιο μικρό βαθμό, βοηθάει και την οικονομία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάμπα ελαφρώς μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Αυτά βέβαια, κυρίως σε καθρέφτες που δεν περιορίζεται η επιφάνειά τους από την υπόλοιπη κατασκευή  δηλαδή, σε καθρέφτες χωρίς αποθηκευτικό χώρο.

Όπως και να έχει, η τελική επιλογή του καθρέφτη, όπως και όλες οι χρηστικές ή μη επιλογές που ντύνουν ένα σπίτι, είναι στην κρίση του καθενός.

 

“Once you learn to recognize yourself in the mirror and become the object of your own experience, you’re then in the position, at least in principle, to use your experience to make inferences about comparable experiences in other creatures”

Gordon G. Gallup, Jr

Αρχική εικόνα: Λεπτομέρεια από «Ηχώ και Νάρκισσος»:  John William Waterhouse

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *