Μπάνιο ή Ενυδρείο;

Όλοι μας έχουμε βιώσει, ή έχουμε ακούσει κάποιον να γκρινιάζει πως το μπάνιο του γεμίζει νερά. Ότι έχει εγκαταστήσει μια σφουγγαρίστρα δίπλα στην ντουζιέρα/μπανιέρα του. Ότι έχουν αρχίσει, λόγω αυτού, να φουσκώνουν και να χαλάνε τα έπιπλα του μπάνιου. Πού οφείλεται όμως αυτό και πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Το που οφείλεται, λίγο πολύ το ξέρουμε. Κάθε μας δραστηριότητα στο μπάνιο, είναι συνυφασμένη με τη χρήση νερού. Από το καζανάκι, το πλύσιμο, το ξύρισμα μέχρι και το καθημερινό -ή όχι και τόσο- ντουζ και το σπάνιο (δυστυχώς) για τους περισσότερους, απολαυστικό σχεδόν για όλους αφρόλουτρο. Το τελευταίο, όση χαλάρωση μπορεί να φέρει, άλλο τόσο άγχος, απόγνωση και πανικό μπορεί να προκαλέσει κατά τη λήξη του. Όταν αμέριμνος, εκεί που μετά το χαλάρωμα λες να αδειάσεις την μπανιέρα, έντρομος βλέπεις αφρούς και νερά να ξεπροβάλουν από τη σχάρα στο μέσο του πατώματος, ωθώντας σε να φτάσεις στο άλλο άκρο και να αρχίσεις να τρέχεις πανικόβλητος για να προλάβεις την καταστροφή. Όπως είναι φυσικό, σε έναν χώρο όπως το μπάνιο, όπου η χρήση νερού είναι εκ των πραγμάτων συνεχής, δεν μπορείς να αποτρέψεις στο 100% κάποια ατυχήματα. Μπορείς όμως. Να βελτιώσεις την κατάσταση και να ελαχιστοποιήσεις κατά το δυνατόν τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Αρχίζοντας από την υπερχείλιση από το κεντρικό σιφόνι του μπάνιου, αυτό οφείλεται στη μη δυνατότητα του αποχετευτικού συστήματος, να «αντέξει» την ποσότητα των λημμάτων που δέχεται. Πολλές φορές το λάθος αρχίζει από την κατασκευή του ίδιου του κτηρίου, με την επιλογή όχι τόσο κατάλληλων σωληνώσεων, ή τη μη τήρηση των απαιτούμενων κλίσεων στις σωληνώσεις. Αυτό κατά την ανακαίνιση, θα μπορούσε να βελτιωθεί με κάποια αλλαγή στο βάθος του σιφωνίου ή και τη διάμετρο των σωληνώσεων (αν κάποια από αυτές τις λύσει είναι δυνατή).

Η παραμονή νερού στην επιφάνεια του πατώματος, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται κυρίως σε λάθη κατά την τοποθέτηση των πλακιδίων. Κάποιες φορές, απλά δεν έχουν δοθεί οι σωστές κλήσεις ώστε να κατευθυνθεί το νερό στο σιφόνι. Άλλες πάλι τα πλακάκια δεν έχουν σωστή ευθυγράμμιση. Αυτό διορθώνεται επίσης μόνο με μια πλήρη ανακαίνιση, αφού τα υπάρχοντα πλακάκια πρέπει να ξηλωθούν για να περαστούν σωστά.

Τέλος τα περισσότερα νερά στο μπάνιο, δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ντουζ. Εκεί, η παραμικρή λάθος κίνηση, λάθος κράτημα του τηλεφώνου, λάθος πίεση, ή στάση του σώματος, ωθεί το νερό σε όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό, η λύση είναι πιο απλή. Από τις απλές κουρτίνες μπάνιου, που στερεώνονται σε βέργες, μέχρι και καμπίνες ή τζάμια με διάφορες διαστάσεις, διαφορετικά πάχη, διάφανα ή όχι και διάφορα στυλ χρώματα υλικά και πόρτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *